Či sa už intenzívne venujete Montessori metóde výchovy a výučby, alebo máte doma aktívne dieťa, práve balančná doska môže byť skvelým prírastkom do kolekcie edukačných a vývojových pomôcok v domácnosti. Balančná doska je zvyčajne drevená oblá doska s hladkým povrchovým spracovaním, ktorú je možné využiť na kreatívne hranie alebo pravidelné cvičenie. K hlavným benefitom radíme rozvoj schopnosti rovnováhy, správne držanie tela, posilňovanie vnútorného svalstva. Taktiež ale podporuje kreativitu a zvedavé myslenie pri vymýšľaní nových a zábavných aktivít. Balančné dosky majú oveľa viac možností využitia, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pred investovaním do balančnej dosky je dôležité vedieť, čo vôbec balančná doska je, na čo slúži a ako ju správne používať.

Čo je balančná doska?

Balančná doska je motorická pomôcka inšpirovaná Montessori filozofiou, ktorá pomáha deťom spoznávať vlastné pohybové schopnosti a učí ich pomaly spoznávať nové hranice udržovania rovnováhy. Zvyčajne ide o jednoduchú drevenú dosku s charakteristickým zaoblením. Najčastejšie používaným materiálom je samozrejme drevo, väčšinou buk, alebo iný typ tvrdého dreva. Doska môže byť zospodu hladká, alebo môže byť na spodnej časti vybavená mäkkým poťahom proti poškriabaniu či už dosky, alebo podlahy. Sú skvelou pomôckou na cvičenie častí dolných končatín, spevňujú nohy v oblasti členkov a kolien. Dokonca existuje štúdia, ktorá zistila, že deti, ktoré pravidelne cvičia na balančnej doske aspoň 15 minút denne majú v skorej dospelosti silnejšie svalstvo a pevnejšiu stavbu tela. Hlavnou funkciu balančnej dosky je precvičovať vestibulárny systém a zoznámiť dieťa so schopnosťou udržiavať rovnováhu v rôznych polohách tela, čo ich pripraví v budúcnosti na aktivity ako jazda na bicykli, korčuľovanie a iné každodenné zábavné činnosti a hry.

balančná doska cvičenie dieťa

balančná doska cvičenie dieťa

Ako s dieťaťom používať balančnú dosku?

Spôsobov, ktorými vieme balančnú dosku využiť je presne toľko, koľko nás akurát napadne. Dosku možno použiť na kreatívnu a nápaditú hru, ako aj na cvičenie a strečing. Pre aktívne deti a batoľatá je to ideálny spôsob, ako uvoľniť energiu. Deti často v balančnej doske vidia šmýkalku, hojdačku, pevnosť, auto, čln a iné. Na doske môžu deti tiež oddychovať alebo ju použiť ako miesto pre hračky, alebo plyšákov. Dizajn dosky je veľmi jednoduchý, no je to všestranná a vynaliezavá pomôcka, ktorá môže dať dieťaťu veľa zábavy a povzbudiť jeho kreativitu pri hre. Deti naozaj zbožňujú aktivity s balančnými doskami, obzvlášť pre otvorenosť a neobmedzený herný potenciál, ktorý majú. Balančné dosky nie sú však iba pre malé deti. Kvalitné dosky mávajú nosnosť až cez 100 kg, takže ich na precvičovanie vnútorného svalstva môžu používať aj dospelí.

Najdôležitejšie benefity balančnej dosky

Zlepšuje rovnováhu. Pravidelné cvičenie a trénovanie rovnováhy pomáha deťom zlepšovať kontrolu nad pohybmi vlastného tela. Podporuje správnu koordináciu a propriocepciu, čo je vnímanie aktuálnej polohy tela voči okolitému prostrediu. Aj preto je balančná doska obľúbeným nástrojom viacerých fyzioterapeutov. Sila. Pohyby, ktoré deti vykonávajú na balančných doskách si vyžadujú svalovú záťaž a tým sa posilňuje svalstvo celého tela. Toto veľmi pozitívne vplýva na správne držanie tela, správnu chôdzu či beh. Ako pri každej fyzickej aktivite, aj pri používaní balančnej dosky sa celé telo prekrvuje, čo tiež pomáha dobrému fungovaniu obehového systému. Podporuje hravosť a kreativitu. Pri aktivitách s balančnou doskou si deti častokrát vymyslia svoje vlastné nápady a scenáre hry. Keďže je doska jednoduchý, ale zábavný predmet, deti musia pri vymýšľaní nových aktivít zapájať predstavivosť a kreativitu.

Na záver.

Balančné dosky sú zábavnou a bezpečnou formou podpory vývoja hrubej motoriky a schopnosti rovnováhy. Posilňujú svalstvo a precvičujú celé telo hravým spôsobom. Ak sa aj vy inšpirujete pri výchove a vzdelávaní vašich detí Montessori filozofiou, balančná doska by vo vašej detskej izbe určite nemala chýbať.

balančná doska cvičenie dieťa