Ploché nohy, alebo „pes planus“, vznikajú, keď klenba chodidla nie je úplne vyvinutá. Tento jav pozorujeme z rôznych dôvodov. Ploché nohy môžu prameniť zo zvýšeného alebo zníženého svalového tonu, alebo slabosti chodidiel a členkov. Čo môžete urobiť pre dieťa s plochými nohami? Väčšinou sa poloha a vyrovnanie chodidiel u detí úplne nesformuje až do veku 7-8 rokov, takže dovtedy môžeme využívať cielené cvičenia na ploché nohy na dosiahnutie skvelých výsledkov pri budovaní klenby a stability chodidiel alebo členkov u detí.

Cvičenia na ploché nohy odporúčané detskými fyzioterapeutmi

Tu je niekoľko spôsobov, ako bojovať proti plochým nohám, keď sú spôsobené zníženým svalovým tonusom alebo svalovou slabosťou. Okrem vykonávania niektorých z týchto bezpečných a účinných cvičení na ploché nohy doma, sa tiež odporúča, aby ste navštívili pediatra alebo detského fyzioterapeuta, aby ste lepšie pochopili, prečo sa ich klenba zatiaľ úplne nevyvinula.

ploché nohy

ploché nohy

1. Rovnováha na jednej nohe

Precvičovanie rovnováhy v stoji na jednej nohe je skvelý spôsob, ako zapojiť menšie svaly na chodidle, ako aj svaly okolo členku, na vybudovanie stability a správneho vývoja klenby chodidla. Ak je stoj na jednej nohe príliš náročný, skúste položiť opačnú nohu na loptu alebo skúste stáť jednou nohou priamo pred druhou. Ak je stoj na jednej nohe príliš jednoduchý, položte na zem vankúš a nechajte ich na ňom balansovať, aby bol povrch dynamickejší. Pre ešte väčšie výzvy môžeme v stoji na jednej nohe dávať ruky do rôznych polôh, hádzať a chytať loptu, alebo sa naťahovať za bublinami z bublifuku, aj za pomoci Montessori nášlapných kameňov.

2. Dvíhanie malých predmetov zo zeme prstami na nohách

Nechajte svoje dieťa trénovať zbieranie guličiek alebo malých predmetov nohami/prstami. Toto cvičenie sa zameria na aktiváciu všetkých menších svalov v chodidle nazývaných vnútorné svaly. Cvičiť začnite v sede. Potom, keď to vaše dieťa zvládne, nechajte ho vyskúšať to v stoji, aby precvičilo rovnováhu na opačnej nohe.

3. Balansovanie na úzkych povrchoch

Najlepším pomocníkom pre trénovanie rovnováhy a svalstva v okolí klenby a členkov sú Piklerovej triangel, alebo balančné kladiny. Triangel má úzke drevené tyče alebo lezeckú stenu s lanom, ktorá poskytuje možnosť ukladať nohy do rôznych polôh s variabilnou záťažou. Kladiny majú úzky povrch s prekážkami v rôznych tvaroch a tak sa pri chôdzi na kladine dostáva do chodidlo do polohy, kde uvidíte, ako sa členky vášho dieťaťa kývajú a prsty na nohách sa krútia/odvíjajú, aby sa udržala rovnováha. Toto všetko vytvára silu v chodidle, ktorá prispieva k formovaniu klenby. Na miesto piklerovej triangla alebo balančných kladín môžeme však použiť aj penovú rolku, zrolovaný uterák, či okraj schodíku.

4. Chodenie po nerovných povrchoch

Pre deti, ktoré sa len nedávno naučili chodiť je typické, že majú ploché nohy, pretože nevyužívajú svaly na chodidlách na vytvorenie klenby. Dobrým spôsobom, ako naštartovať správny vývoj chodidla je chodiť po nerovných povrchoch. To znamená hranie sa v piesku, chodenie po tráve alebo iných rôznych povrchoch vonku. Môžete tiež vytvoriť náročné povrchy vo vnútri, doma. Skryte niekoľko mäkkých hračiek pod penovú podložku na cvičenie alebo pohoďte rad vankúšov na zem, aby ste si spolu chôdzu riadne precvičili.