Všimli ste si v poslednom čase, že Vám deti začali hovoriť nie úplne všetko, alebo Vám dokonca priamo klamú? Nie je to nič, z čoho by ste mali mať seriózne obavy. Takéto správanie je totiž úplne prirodzenou súčasťou zdravého vývoja dieťaťa. Je však dôležité, aby sme vedeli správne reagovať a aby sme v deťoch správnymi metódami podporovali úprimnosť.

Prečo deti klamú?

Chcú sa vyhnúť problémom: Deti často klamú, aby unikli trestu alebo aby sa nedostali do problémov. Môžu napríklad zatajiť, že si potajomky pred večerou zjedli niečo sladké.

Skúšajú našu reakciu: Aj zvedavosť môže viesť ku klamstvám. Deti chcú vidieť našu reakciu na ich zdanlivú nepravdu a berú to ako zábavný experiment.

Prikrášľovanie skutočností: V hlavnej úlohe s detskou fantáziou. Niekedy si deti radi pridajú zopár vymyslených vecí k príbehu, aby zneli zaujímavejšie alebo vtipnejšie, niekedy aj vážnejšie.

Pýtanie pozornosti: Klamanie môže byť často aj volaním o pozornosť. Aj takýmto spôsobom sa môžu snažiť byť stredobodom pozornosti.

Vylepšovanie samého seba: Aby mali so seba lepší pocit, deti môžu často preháňať o ich schopnostiach alebo úspechoch.

Získanie toho, čo chcú: Klamstvá môžu slúžiť ako účinná stratégia, ako dosiahnuť to, čo práve chcú. Napríklad nám povedia, že domácu úlohu už majú hotovú, len aby sa mohli ísť skôr hrať.

Biele lži: Toto sú malé a nevinné, spoločensky akceptované klamstvá, ktoré väčšinou slúžia na to, aby deti niekoho neurazili, alebo aby niekomu nespôsobili smútok.

Prečo deti klamú

Ako správne reagovať a riešiť, keď nám deti klamú

Ako správne reagovať a riešiť, keď nám deti klamú?

Buďte pokojní a trpezliví: Ak je zjavné, že Vám dieťa práve klame, pokúste sa zachovať kľud a rozvahu a vyhnite sa prehnanej a frustrovanej reakcii. Uvedomte si, že je to prirodzené správanie a môže to byť príležitosť pre osobnostný rast.

Skúmajte, prečo sa to stalo: Je to preto, lebo sa chcú vyhnúť trestu? Chcú viac Vašej pozornosti, alebo iba testujú hranice? Správne pochopenie dôvodov môže pomôcť k objaveniu príčiny.

Vyhnite sa obviňovaniu: Namiesto priameho obvinenia z klamstva skúste položiť otvorené otázky typu „Povedal si mi, že si si včera dokončil domáce úlohy, ale pani učiteľka mi povedala, že to tak nebolo. Môžeš mi skúsiť povedať, čo sa stalo?“ vyvoláte tak úprimnú reakciu a dáte dieťaťu šancu situáciu vysvetliť.

Majte jasné očakávania: Jasne vysvetlite dieťaťu Vaše očakávania, čo sa týka úprimnosti. Vysvetlite, že úprimnosť je základným kameňom šťastnej rodiny. Zdôraznite, že chyby sa síce môžu stávať, ale určite znižujú vzájomnú dôveru.

Buďte vzorom úprimnosti: Deti nás neustále pozorujú a učia sa od nás. Rozprávajte im príbehy o tom, ako ste aj vy v živote robili chyby, ale boli ste úprimní a priznali ste si ich.

Chváľte úprimnosť: Keď sú k Vám deti v ťažších situáciách úprimné, všímajte si to a pochváľte ich za to. Zdôrazňujte, že úprimnosť je dôležitá a že si to naozaj vážite.

Nevytvárajte prostredie pre klamstvá: : Snažte sa vytvárať atmosféru, kde sa Vaše deti cítia komfortne s hovorením pravdy. Nie je správne, aby sa deti cítili byť pod tlakom toho, že keď Vám nepovedia pravdu, určite príde trest.

Zamerajte sa na riešenie problému: Namiesto toho, aby ste sa stále venovali konkrétnej lži, pokúste sa preniesť energiu na riešenie problému. Porozprávajte sa o alternatívnych riešeniach ako pristúpiť k danej situácií bez nutnosti klamať.

Buďte trpezlivý a nevzdávajte to: Zmena v správaní si často vyžaduje viac času. Vždy je potrebné pristupovať trpezlivo avšak bez prestávky. Nezabúdajte si všímať pokroky a buďte vždy k dispozícií pre rady a odpovede na otázky. Nie len fyzicky, ale aj mentálne.

Pamätajte, každé dieťa je iné a to čo zaberá na jedno dieťa, nemusí fungovať na to druhé. Prispôsobte svoj prístup povahe a fáze vývoja Vášho dieťaťa. Budovanie dôvery a otvorenej komunikácie je kľúčovým faktorom pri efektívnom riešení všetkých problémov a situácií.

Ako správne reagovať a riešiť, keď nám deti klamú